De har seks ben, en rødbrun farve og kan blive op til syv millimeter lange. Væggelus gemmer sig i revner og sprækker og lever af at suge blod fra vores kroppe, når vi sover. De lægger omkring fem æg om dagen, og hunnerne helt op til 400 æg i løbet af deres liv. Derfor er det vigtigt at gå i gang med bekæmpelsen, så snart man opdager de små blodsugende insekter, der finder vej til stadig flere boliger.
”Før i tiden var væggelus primært i Sydamerika. Men siden halvfemserne har hele jordens befolkning rejst mere, og derfor bliver den slags skadedyr nu fordelt over hele jordkloden,”
VÆGGELUS – GIV BOLIGORGANISATIONEN BESKED
Er dit hjem angrebet af væggelus, skal du give boligorganisationen besked, hvis du ikke selv kan bekæmpe dem med insektmiddel. Du skal også række ud efter hjælp, hvis du er i tvivl om, hvordan du griber situationen an – eller hvis angrebet er omfattende.
Hvis du lader stå til, kan du risikere at skulle betale en regning fra skadedyrsbekæmperen. Den kan blive dyr, fordi væggelus hurtigt kan sprede sig til naboerne igennem rør og tynde vægge.
Godt indeklima giver flere væggelus
Udover billige flypriser er en årsag til stigningen, at vi er blevet mere opmærksomme på at have et godt indeklima, hvor vi holder en jævn temperatur på over 18 grader i alle rum. Og da væggelus stortrives i en varm bolig, kan de være svære at slippe af med igen. Derfor skal man først og fremmest undgå at tage væggelus med ind i sit hjem efter ferie:
”Har du en mistanke om, at du har været et sted, hvor der kan være væggelus, kan du kigge din kuffert igennem udenfor. Alt tøj skal enten i fryseren, vaskemaskinen på 60 grader eller i tørretumbleren. Væggelus dør efter to til fire dage i fryseren.”
Kufferten kan man bagefter sprøjte med et insektmiddel. Det er en god ide at tage sit eget tøj af ude på badeværelset, hvor væggelus har sværere ved at leve. Væggelus lever bedst i soveværelset. De kommer frem fra deres skjul om natten, fordi de søger en varm og afslappet krop, som de kan suge blod af uden at møde modstand.
Pas på gamle møbler og genbrugstøj
”Væggelus kan også leve i brugte møbler og genbrugstøj. Det er en god ide at placere begge dele koldt og bruge insektdræbende middel, før de kommer ind i boligen.” Har man gæster på besøg, der for nylig har været på ferie et eksotisk sted, kan det også være en god ide at kigge sofaen igennem i sprækkerne bagefter. Og selv et ophold på hotel i Norden kan give væggelus, men ”de fleste hoteller herhjemme har heldigvis styr på både rengøring og skadedyr.”
Små røde knopper kan være tegn på bid fra væggelus. Knopperne er som regel de steder, der ikke er dækket til – på arme, hals, hænder og fødder. Der vil altid være flere bid, og de klør som regel voldsomt. Men de er kun farlige i sjældne tilfælde.
”Kun hvis man får mange bid over lang tid, og hvis man har allergi, kan det være farligt. Væggelus laver ikke andet i livet end at lægge æg. Derfor skal man bekæmpe dem med det samme.” De gemmer sig altid – for eksempel der, hvor man har sat sengebenene på, i hjørnerne under sengen eller inde i en oplader eller computer.”
Det er en god ide at kigge i alle revner og sprækker i soveværelset. Og det er vigtigt at starte eftersøgningen så snart, man opdager bid, der kan være tegn på væggelus. Ellers kan hele ejendommen risikere at skulle have besøg af skadedyrsbekæmperen.
Væggelus vandrer mellem boliger
”Bor man i en gammel ejendom med tynde vægge med sprækker i, kan væggelusene vandre videre til nabolejligheden.” Væggelus kan også vandre igennem rørgennemføringer til naboerne, og ”det er mere reglen end undtagelsen, at de spreder sig i opgangen.”
Har du væggelus, skal du først selv prøve at bekæmpe dem, lyder det fra den juridiske afdeling hos BL – Danmarks Almene Boliger. Men der er en undtagelse: Er din bolig hårdt angrebet eller er du i tvivl om omfanget, skal du straks kontakte ejendomskontoret. Det skal du selvfølgelig også, hvis din indledende runde med vask og insektmiddel ikke har effekt. Boligorganisationen skal vurdere, om skadedyrsbekæmperen skal rykke ud.
Når du er blevet skadedyrene kvit, er vi tilbage ved de gode råd: Vask alt dit tøj på 60 grader eller kast det i fryser eller tørretumbler og lad det blive der i flere dage. Det er også en god ide at hive alle møbler ud fra væggene, så der er udsyn til alle revner og sprækker, hvor de små insekter kan gemme sig. Til slut kan du give boligen en grundig hovedrengøring.
VÆGGELUS – SÅDAN BEKÆMPER DU DEM
En vask på 60 grader og en tur i tørretumbler eller fryser dræber væggelus. Det er en god ide at behandle bolig og møbler med insektmidler, da det kan være svært at spotte de små æg.
Find midlerne i Matas eller byggemarkedet og tjek Miljøstyrelsens hjemmeside, før du handler. Her kan du se, om et bestemt middel er godkendt til væggelus. Læs altid vejledningen grundigt. Produktet kan være skadeligt at indånde, og dine naboer kan også blive påvirket.
Spørg hos ejendomskontoret, hvis du er i tvivl om, hvordan du griber det an.